top of page

Vad är skillnaden på olika klippningar?

Det var någon som sa om du inte vet skillnaden på en bra o dålig klippning har du aldrig fått en bra?


Det uttrycket tycker jag stämmer nog väldigt bra!


Alla kan klippa av ett hår! Det kan till och med barnen i sandlådeåldern! Eller en outbildad som klipper med nagelsaxen!

Här klippning av kollegan Enida Besic.Före min tid tog det fyra år att endast blir herrfrisör. Tre år att bli damfrisör. Strax före min tid senare -80tal så la man om utbildningen till frisör , ändrade i utbudet och man blev då herr och dam på tre år.

Alltså tog man bort lite manikyr o makeup, och man tog bort knivmomentet i rakningen på herrdelen. Så idag behöver man utbildas extra för den biten. Klippa skägg ingick däremot.


Så är man riktigt utbildad från grunden med alla grundmoment och bredden i vårt hantverk kunde man på den tiden göra gesällbrevet direkt när man var klar sin utbildning. Man gick två år på yrkesskolan , tredje året helt ute på salongen , utom två v på vår o höst. Det gjorde att man växte in i hantverket successivt på ett noggrant organsikt sätt inkluderat in i arbetslivet på riktigt. Då man praktiserade redan från start med uppgifter som passade då.


Jag för min egen del är så tacksam( många med mig från Ängelholm) att jag fått vara under utbildning av riktigt duktiga frisörer. Jag var på tre olika salonger under elevtiden sen öppnade jag enkildfirma inom ett år från det att gesällen var tagen. Ängelholms gymnasieutbildning vad gäller frisörskolan. Har alltid haft gott rykte o står sig än idag! Kulturen runt frisörandet i staden präglas av mkt hårmedvetna kunder vilket är enormt kul som yrkesutövare! Det va riktigt lärorikt att se flera olika frisörer hur de jobbade så hittade man hur man själv ville göra och inte göra kanske med.


Att få gått under lärandet av tävlingsfrisör till chef Cathrin Lindskog, med ett riktigt hököga, med lika noggrann syster Bodihl Falevall är en enorm gåva. Sedan att vi åkte o fick hjälp av tävlingsfrisör på herrsidan var ju ett extra plus det med. Dessutom var de utblildade Hårologer(läran om håret). Lärdomar som format en än i dag. Att sedan få många års erfarenhet i sina händer vad gäller olika hårkvaliteer är ju ngt som man bär på som bara är. Vissa frågar kan du klippa raka hår? El är du duktig på lockiga hår? Kanske det va så att vi snabbt lärde oss hantera alla hår o olika tekniker o frisyrer o åldrar på vår tid då vi slängdes ut i verkligheten direkt. Idag är det mkt annat fokus eleverna måste ha under utbildningen. Modet har under långt tid varit mkt långa hår o balayage färgningar. När jag flyttade till Växjö kunde jag sitta o njuta och inspireras av folk när jag var på PM Tak tex. Det fanns folk med vågade snygga korta frisyrer. Det har suddats ut lite tycker jag. Nere i Ängelholm ville de flesta ha långt o se ut som Jill el långt o blont. Klippas kort va läskigt på senare år. Förr va det mer olika! Jag gillar mkt de olika! Det personliga och där man får fram håret personen bär på ett sätt som passar håret. Ibland får jag sån stark lust att gå fram o säga kom till min salong ska du får gratis klippning en gång......för jag tycker det skapandet inte passar varken hårtypen el kundens utseende. Men allt sitter ju i betraktarens öga. Så....vi tycker säkert olika alla! Dock finns det tränade ögon o ett estetiskt tänk hos många duktiga frisörer som skiljer sig från kanske hemma klippare el från helt enkelt mindre bra hantverkare.


Min kollega Anna, Frisyren skapad av henne utförd av mig...nästan hihihi Vi är båda detalj nördar ....så vi tar tid på oss! :)

Det handlar om rätt verktyg , rätt känsla, vinklar på verktyg, händer fingrarna och feeling igen! Tekniker osv.

Sedan handlar det ju om att aldrig känna sig mätt. Eller tro man är färdiglärd. För det kommer hela tiden nya tekniker så det är enormt kul yrke för den som vill vara kreativ o vill lära nytt hela tiden.


Vissa hår enligt mig är sönderklippta! Ifrån det sköna vackra som håret kan ge. Hår är olika på alla. Så att påstå om man inte är utbildad ,,,,kan göra det lika bra! Så behövs inte någon Einstein här för att räkna ut att det blir en enorm skillnad i de flesta fall! Även om jag varit impad många ggr av prestationer hos amatörer!


Tack för din läsning och varma hälsningar till just dej, va rädd om dej o ditt hår! Är du rädd om dej syns det på håret. Då lyser ni tillsammans i världen !


Jeanette Bladh innehavare av Gesällbrev Herr o Dam Diplom m berömliga kunskaper från Gesällen , ekoutbildad och Hårolog .

64 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page